Permission to use

Palun ära kasuta selle blogi sisu ja pilte omanikult küsimata.
Please do not use the content and pictures of this blog without permisson of the owners.

pühapäev, 21. märts 2010

Oo püha pelmeen

pelkad

Kuna tervised on nüüd kõigil jälle korras ja emmel on ka lõpuks hea olla, siis võtsime kauaplaanitud tegevuse käsile – tegime pelmeene! Oi kaua pole kurk neelates niimoodi mõnulenud :D

Internetis sorades leiab mitmeid retsepte, seekord kasutasime sellist:

Taigen:

2 kl jahu

1 muna (pool taignasse ja pool määrimiseks)

3/4 kl vett

soola

Täidis:

Hakkliha, muskaatpähklit, rõõska koort, sibulat, soola ja pipart.

Sõelu jahu lauale ja sega hulka natuke soola. Tee keskele auk ja pane sinna pool muna ja natuke vett ja kuku sõtkuma, lisa tasapisi vett ja aina sõtku, kuni tainas on valmis. Lase rätiku all 20-30 minutit seista.

Kahjuks ei oska ma täidise koostisosade koguseid öelda, sest ma tegin seda ikka kõvasti liiga palju. Panin umbes 200g hakkliha koos poole tükeldatud sibulaga pannile, lasin nn. ära kalgendada (oli vist selline sõna olemas, tähendab, et hakkliha ei ole enam roosa, vaid hallikas –ei kõla just mõnusalt mis), maitsestasin soola-pipra-muskaadiga, võtsin pannilt ja segasin törtsu rõõsa koorega. Tainast ei tulnudki teab mis palju (meile kahe peale oli neid pelmeene ühe korraga isegi liiga palju), nii et seda täidist jagus veel teise taignaportsu sisse külmutamiseks ja jäi veel alles homse taignaportsu sisse ka. Ma pean mitmes osas tegema, sest kõigepealt tuleb pelkad laiali laotada ja ära külmutada, enne kui karpi või kotti saab laduda ja meil on liiga väike sügavkülm.

Õpetuse järgi peaks nüüd taignast voolima u. 3 cm läbimõõduga vorsti, lõikama sellest 2,5 cm jupid ja rullima õhukeseks ümaraks taignaleheks. Sellele panema 1 tl táidist, siis voltima poolkuuks kokku. Nüüd keerata otsad alla kokku, st. ülemine ots on ümmargune pool ja alumine on sirge.

Meie tegime hoopis piparkoogivormidega, 2 ühesugust kujundit, ühele täidist ja teine taignapool peale ja otsad näppisime kokku. Siis määrisime pealt munaga ja sügavkülma.

Sügavkülma pelkasid tuleb keeta kuni nad pinnale tõusevad, värskeid tuleb pärast pinnale tõusmist veel u. 5 m keeta. Njámm!

Lapsed olid ka õhinal ametis. Poiss pintseldas isegi oma autod munaga kokku :D

3 kommentaari:

Tiiu ütles ...

Kaju, et sa nii kaugel, muidu tuleks degusteerima. Ise vist ei viitsiks mäkerdada, sest ma olen rohkem magusa sõber, aga kui keegi valmis teeks, siis oleks sööja küll:-) Tubli oled!

Anonüümne ütles ...

Olen huviga Sinu toidueksperimente seal all jälginud. Olen ise pelmeenide tegemist keeruliseks pidanud, aga võta näpust see asi vist rohkem ettevõtmise asi. Kuidas sisu koos püsis, muna ju hakkliha juurde ei lisata.. ja kas rõõskkoor asendab vett?? Tervitades ja jõudu soovides Ingrid Tartust.

Emalõvi ütles ...

Ingrid, muidugi proovi järgi, see on nagu lihapirukate tegemine, ainult et tegemist on väiksemate pirukatega ja pärast paned keeva vette mitte ahju :) Ma ka kartsin, nüüd tuleb välja, et sups ja valmis.
Sisu koospüsimise kohta ei tule midagi paha meelde, ju siis oli kõik hästi. Rõõsk koor on vast tiba paksem kui puhas vesi (siin on see ikka täitsa paks, nagu Eesti hapukoor :P). Proovi járgi ikka :)