Permission to use

Palun ära kasuta selle blogi sisu ja pilte omanikult küsimata.
Please do not use the content and pictures of this blog without permisson of the owners.

pühapäev, 11. august 2013

Küpsetada meile meeldib

Jajah, küpsetaks pidevalt, kui see va kõhuke selle peale nii agaralt kasvama ei hakkaks.

Eestipärastest küpsetistest on meil vist kõige rohkem ahjus lihapirukad, viineripirukad, kaneelisaiad ja kaneelishokolaadi kringel, need on kõik enamasti sama pärmitaigna retsepti baasil tehtud, mida ma olen juba nii palju aastaid teinud, et see on nn. käe sees ja mingit retsepti ei kasuta.

Viimati tegime sama taigna baasil veel kohupiimakorpe, siin on selle kohupiimatäidise retsept:

  • 500 gr kohupiima
  • 6 sl suhkurt
  • 2 muna
  • 2 sl hapukoort
  • 2 sl sulatatud võid
  • 1 sl jahu või mannat
  • vaniljesuhkurt 

Ained lihtsalt kokku klopsida ja segu valmis. Tegin pärmitaignast pallikesed, surusin klaasipõhjaga süvendi ja täitsin seguga. Läksid nagu nupstigi kohalolijate kõhtudesse.

Rullbiskviit

6 muna

6 sl suhkurt

3 sl jahu

3 sl kartulijahu

Vahusta munad kohevaks, lisa suhkur ja jahu. Ahju küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Teine küpsetuspaber pane lauale ootama ja puista see vähese suhkruga üle, siis ei jäá see paberi külge kinni. Kui nüüd rullbiskviit ahjust tuleb, siis ma haaran küpsetuspaberi äártest ja tõstan panni pealt ja kummuli plaks laua peal oleva paberi peale. selle peale panen kergelt niiske köógirätiku ja lasen seista minutikese vast. Või noh, nii kaua kui teise rullbiskviidi ahjupanemine aega võtab, sest meil ei tehta kunagi ainult ühte rullbiskviiti, sest esimene kaob nii kiiresti, et külmkappi seisma panna polekski siis midagi, aga járgmisel päeval on ju see õige rullbiskviit.

Siis võtan selle rullbiskviidi põhja küljes oleva paberi ära ja rullin koogi kokku ja jätan jahtuma.

MÕne aja pärast rullin koogi uuesti lahti, mäárin vahukoorega või vahukoore-kohupiima seguga ja puistan peale marju, rullin kokku ja külmkappi seisma. Vähemalt paar tundi võiks seista enne söömist.

Pontsikud

Siinsed pontsikud on ilgelt magusad ja üldsegi mitte sellised õhulised nagu me harjunud oleme, tuleb siis ise teha:

  • 1 pk (7gr) kuivpärmi
  • 2 kl vett või piima
  • 4 sl suhkrut
  • 2 muna
  • 4 kl jahu
  • 60 gr sulatatud võid
  • tips soola
  • Peale raputamiseks tuhksuhkru-kaneeli segu

Sõtkuda kokku pärmitainas ja játta 30 min kerkima. Meil on mingi veneaja (vist on veneajast, ma ei teagi täpselt) plastmassist pontsiku-totsik, millest saab neid rõngaid vorpida. Küpsetada õli sees kuldpruuniks ja peale raputada tuhksuhkru-kaneeli segu.

Vahvlid

  • 100 gr toasooja  võid
  • 150 gr tuhksuhkrut
  • 3 muna
  • pool tl soola
  • 100 gr jahu
  • 100 gr kartulijahu

Või hõõruda suhkruga vahule, segada hulka munad ja omavahel segatud jahud. Tulevad mÕnusad krõbedad vahvlid.

  • 3-4 muna
  • 4 sl suhkrut
  • 200 gr hapukoort
  • veerand tl soola
  • pool tl soodat
  • 1.5 kl jahu
  • 4 sl sulavõid

Munad vahustada suhkruga, lisada hapukoor ja jahu-sooda-soolasegu, lõpuks sulatatud või. Küpseta.

Napoleonikook

Põhjaainetest hakitakse muretaigen, rullitakse hästi õhukeselt lahti ja küpsetatakse 3 plaaditäit. Iga plaat lõigata kaheks ja lastakse jahtuda. Lõikama peab kohe kui ahjust tuleb, muidu läheb krõbedaks ja ‘läheb katki.

  • 4 kl jahu
  • pool tl küpsetuspulbrit
  • 250 gr võid
  • pool kl suhkrut
  • tirts soola
  • 1 muna
  • kuni veerand kl vett

Kreem:

  • 1 l piima
  • 4 sl jahu
  • 4 munarebu
  • 2.5 dl suhkrut
  • 75 gr võid
  • 2 sl konjakit
  • vanilliini

Vahusta kokku munakollased, suhkur, jahu ja veidi külma piima. ülejáánud piim lase kuumuta keemiseni ja siis nirista munasegu vaikselt sisse, kogu aeg segades, kuni segu pakseneb. Jahuta kloppides. Lisa võitükid ja klopi kuni korralikult segunenud. Maitsesta konjaki ja vanilliiniga.

5 põhja kaetakse kreemiga ja tõstetakse ülestikku, kuues pudistatakse peale. Lase seista külmkapis üle öö.

1 kommentaar:

Riina ütles ...

Oh, ma pean ka vaikselt tutvuma, mis ained siin olemas on, et saaks küpsetada asju, millega harjunud. Pean siis Sinult uurima, kui ise hätta jään.