Permission to use

Palun ära kasuta selle blogi sisu ja pilte omanikult küsimata.
Please do not use the content and pictures of this blog without permisson of the owners.

pühapäev, 11. august 2013

Supsikud

Küll ma ikka mõttes tänan oma kallist ema tihti, et ta mind omal ajal süüa tegema õpetas. Ei kujutagi ette, kuidas me siin ilma oma tavapärase toiduta hakkama saaks, ümbritsetuna siinsest valge saia maailmast.

Aga tahtsin siia kirja panna mõned meie pere lemmikud supid:

Hernesupp

  • Pool kilo kuivatatud hernepoolikuid (leotasin vaid paar tundi enne supile lisamist)
  • u. 100 gr kruupe (leotasin koos hernestega)
  • U. poolekilone suitsuliha tükk
  • 3 l vett
  • paar suurt porgandit
  • suur sibul
  • soola, pipart, paar loorberilehte

Minu see söógitegemine käib rohkem nagu tunde járgi, nii et vesi keema, liha-herned-kruubid-sibul-loorberilehed vaikselt podisema. Kui need hakkasid juba suht pehmed tunduma, siis suure riiviga riivitult porgandid sisse. Kui need ka pehmed, siis loorberilehed välja ja maitsestada soola-pipraga ja valmis ta oligi.

Tuli suur ports, nii et panime osa karpidesse ja sügavkülma. Siis kui isu peale tuleb, võtame välja sulama ja õhtul soojendame potis üles ja paneme veidi keevat vett peale ja jálle õhtusöök lihtsalt olemas.

 

Rassolnik

  • U. 3 l vett
  • U. pool kl kruupe
  • 200-300 gr sealiha või loomaliha
  • 2 porgandit
  • sibul
  • 2-3 kartulit
  • 5-6 väiksemat hapukurki

See on meil pigem Isalõvi “leivanumber” ja sinna armastame ära kasutada kõiksugu lihajupikesed, mis muudest söögikordadest järgi on jäánud.

Vesi keema ja liha-kruubid-sibul sisse. Kui kruubid pehmed, siis porgandid sisse ja kui need poolpehmed, kartulid. Kui kartulid ka pehmed, siis supp tulelt ära ja hapukurgitükid sisse koos natukese kurgivedelikuga, mis annabki supile selle mõnusa hapu maitse, mida me siin armastame. Kui vaja, siis maitsestada soola-pipraga.

 

Borsh (mitte kuidagi ei suutnud seda õiget ssss tähte teha)

  • U. 3 l vett
  • 2 väikest peeti
  • suur sibul
  • 2-3 porgandit
  • 200-300 gr sea- või loomaliha
  • 3-4 kartulit
  • äádikat, soola, pipart, loorberileht, suhkur

Vesi keema. Peedid ja sibul tükeldada ja lasta pannil hästi kiiresti vähese õliga läbi (pidavat vist ilusa värvi siis säilitama või midagi sellist) ja vette podisema. Siin jällegi kasutame tavaliselt lihasid, mis üle jáänud, nii et tükeldada ja kah podisema. Loorberileht ka sisse kui meeles on. kui peedid tirts pehmemad juba, siis porganditükid sisse ja kui need poolpehmed, siis kartulitükid. Kui kartulid pehmed, siis võtta tulelt ja maitsestada soola, pipraga ja maitse järgi sirtsutan äádikat ka sisse. Eestis on kange äádikas, seal vist oleks ainult 1-2 sl pannud, siin on hästi lahja, panen nats rohkem. Kui peaks liiga hapu olema, siis panen väheke suhkurt sisse, enamasti ei pane ja süüakse küll.

Kommentaare ei ole: